De Zink Prijs
Zink wordt verhandeld op de beurs voor metalen in London (LME). Voor de actuele zink prijs van vandaag bent u bij ons op het juiste adres. De onderstaande grafieken geven de zink prijs per 1000 kg in Euro weer. Naast de dagprijs van zink hebben we ook de week-, maand-, jaarprijs grafiek. Ook tonen we u de 3 jaars en 5 jaars historische grafiek. Op de beurs wordt Special High Grade (SHG) verhandeld. Dit is zink met een zuiverheid van 99.995%
De zinkprijs is afhankelijk van de huidige economische situatie, vraag en aanbod en de locatie. Naast eerder genoemde factoren is het productieproces en het delven van de zinkhoudende ertsen sfaleriet (zinkblende, ZnS), smithsoniet (een carbonaat) calamien (een silicaat) en frankliniet eveneens een factor die de zinkprijs bepalen. Hierdoor is de zinkprijs op beurs in New York en London altijd in beweging. De prijs fluctueert dagelijks. Wij spelen hier op in door de actuele dagprijs, real time grafieken en historie voor u op een overzichtelijke manier te presenteren.
Zinkprijzen
donderdag 1 juni 2023
Dagprijs in Euro per 1000kg | Weekprijs in Euro per 1000kg | Maandprijs in Euro per 1000kg |
|
Jaarprijs in Euro per 1000kg | 3 jaarprijs in Euro per 1000kg | 5 jaarprijs in Euro per 1000kg |
|
|
Meer informatie over zink
Waar de naam zink vandaan komt is nooit bekend geworden, maar de ontdekking van zink wordt toegeschreven aan de Duitser Andreas Sigismund Marggraf door het mineraal in het jaar 1746 calamien te reduceren met houtskool. Het metaal zink is blauw-wit van kleur. Het is een redelijk goede geleider voor elektriciteit en warmte en oxideert nauwelijks. Zink kent een relatief laag kookpunt van 907 graden celcius en smelt bij 407 graden celcius. Zink wordt veel gebruikt in de legering messing. Messing bestaat uit 60% koper en 40% zink. Verder wordt zink veel toegepast in: balanceringsgewichten, batterijen, woningbouw, dakgoten, kleurstof in verf en medische behandelingen en/of supplementen.
Jaarlijks wordt ongeveer 12 miljoen ton zink geproduceerd. Van de 12 ton wordt 70% geproduceerd uit delven en 30% uit het recyclen van oud "schroot" zink. De grootste zinkmijnen bevinden zich in China, Australië, Peru, India, Iran, VS en Canada. Men schat dat de voorraad zink op aarde tussen 2027 en 2055 op zal zijn (bij hetzelfde verbruik als in 2012).